typen op smartphone

Nieuwe lijn budget smartphones

Posted on

Marktverdeling

Intussen al meer dan tien jaar geleden, in het midden van 2008, bracht Apple de iPhone 3 uit. Ondanks dat dit niet de eerste iPhone op de markt was, is dat toch het moment geweest dat de ontwikkeling van smartphones van de afgelopen tien jaar heeft bepaald. Hierna stapten veel elektronicamerken over naar het investeren in een soortgelijke smartphone. De meest succesvolle lijn die volgde uit deze rush was de Samsung Galaxy S. De eerste versie lanceerde in het eerste kwartaal van 2010. Sindsdien volgt de Galaxy lijn ongeveer dezelfde productiecyclus als Apple, al bracht Apple meestal om het jaar een S-versie uit. Samsung heeft sinds de S3 al het grootste marktaandeel van smartphones, al is het verschil steeds kleiner geworden. De laatste jaren zijn er steeds meer “alternatieve” merken bijgekomen waarvan Huawei de grootste deelnemer is.

Budgettelefoons

Zelf heb ik altijd een goedkopere telefoon gekocht in plaats van de nieuwste Samsung of Apple telefoon te kopen. Niet alleen vind ik deze vaak te prijzig, ook ben ik niet het meest zorgvuldig. Het zal niet de eerste keer zijn dat ik een relatief nieuwe telefoon laat vallen en het scherm direct gebroken is. Gelukkig zijn er dus ook genoeg merken die betaalbare smartphones aanbieden. Zoals eerder genoemd sprong Huawei dus ook de markt in. In eerste instantie deed het Chinese merk dit met budgettelefoons. Hoewel het bedrijf al in 2005 telefoons verkocht, was de flagship lijn Ascend pas vanaf 2012 verkrijgbaar. De Ascend P1 was verkrijgbaar voor ongeveer 300 euro. Sindsdien heeft Huawei zich willen distantiëren met het imago van goedkope Chinese telefoons, de Ascend lijn stopte dan ook in 2015. Tegenwoordig produceert Huawei verschillende categorieën. Zo is de Honor telefoon nu de budgettelefoon en vertegenwoordigen de “P’s” de high-end markt.

Dus géén “Chinese troep”

Producten die van Chinese makelij zijn hebben vaak een slechte reputatie. Over het algemeen is de Chinese markt minder onderhevig aan regulaties, en dat uit zich in een wijd scala aan kwaliteitsproblemen. Maar om daarmee te zeggen dat álle Chinese producten minderwaardig zijn is onzin. Grote bedrijven als Huawei willen competitie leveren op globale schaal en richten zich zodoende ook op de verwachtingen van kwaliteit over de hele wereld. Qua specificaties doen telefoons van Huawei niet of amper onder voor categorie-genoten van Apple of Samsung. Zelf ben ik een voorstander van het proberen van veel verschillende merken. Alleen op die manier kom je erachter of een bepaalde telefoon het waard is.

Geef een reactie