Tegelwijsheid? Tegels plaatsen doe je met het juiste tegel gereedschap

Posted on

Het klinkt misschien als een cliché, maar tegels plaatsen doe alleen je met het juiste tegel gereedschap. Het is zeker niet een taakje dat je te licht moet opvatten. Jezelf goed inlezen is een vereiste als je succesvol tegels wilt zetten. Kijk maar eens naar dit complete assortiment tegelgereedschap. Bij tegel leggen komt een hele hoop kijken. Als je nog nooit tegels hebt gelegd, is het juiste gereedschap een vereiste. Er zeker van zijn dat alle tegels mooi egaal aansluiten en dat er geen tegels uitsteken? Maak dan gebruik van dit tegel leveling systeem.

Het type tegel

Tegels plaatsen doe je met het juiste tegel gereedschap, maar welk gereedschap je precies nodig hebt, is ook afhankelijk van het type tegel dat je gebruikt. Je hebt bijvoorbeeld tegels van natuursteen en keramische tegels. Onthoud dat je natuursteen tegels moet zagen. Snijden kan niet. Voor keramische tegels geldt weer dat ze over het algemeen makkelijker te snijden zijn. “Vol keramische” vloertegels zijn weer lastiger te snijden of breken dan de traditionele keramische tegels. De dikte, het formaat en het materiaal van de tegel hebben invloed op het te kiezen gereedschap. Kies een tegelzaagmachine of tegelsnijder. Vergeet ook niet de beste tegelkruisjes aan te schaffen voor het op de juiste afstand aanbrengen van tegels.

Verschillende soorten tegelgereedschap

Er zijn heel wat verschillende soorten tegelgereedschap. Je hebt onder meer een tegelsnijder of tegelzaagmachine nodig. Gaten boren in de tegel? Gebruik dan een speciale tegelboor. Verder heb je een rolmaat en waterpas nodig voor het aanbrengen van de tegels, evenals een speciale tegeltang en lijmspaan. Je hebt voeggereedschap nodig, waaronder de bekende tegelkruisjes. Wil je verzekerd zijn van een mooi resultaat? Gebruik dan een tegel leveling systeem.

Benodigde hoeveelheid tegels

De hoeveelheid tegels die je nodig hebt, is afhankelijk van de oppervlakte die je wilt gaan betegelen, plus het formaat van de tegels zelf. Het is belangrijk dat je van tevoren goed berekent hoeveel tegels je nodig hebt. Te veel tegels aanschaffen is zonde, maar te weinig een regelrechte ramp. Hou er rekening mee dat er bij het zagen of snijden altijd tegels kapot zullen gaan. Dit wordt “breukverlies” genoemd. Bij het bestellen van tegels kies je altijd voor een ruime marge. Bestel bij voorkeur rond de 10% meer tegels dan je qua oppervlakte nodig hebt.

Plaatsen, lijmen en voegen van tegels

Voor het plaatsen van tegels op wand of vloer gebruik je tegellijm. Je gebruikt een tegel leveling systeem om tegels vlak te kunnen plaatsen. Gebruik je zo’n leveling systeem, zorg dan voor dubbele verlijming: smeer lijm op zowel de ondergrond als op de achterzijde van de tegel. Je kunt kiezen voor een pastalijm voor keramische wandtegels op een vlakke ondergrond of een poederlijm voor vloeren en wanden. Een poederlijm moet je eerst zelf aanmaken. Het beste eindresultaat bereik je met het voegen van tegels. Na het lijmen moet je rond de 24 uur wachten voor je kunt beginnen met voegen van tegels aan de hand van voeggereedschap.

Geef een reactie