5 tips om inbouwspots in een bestaand plafond in te bouwen

Posted on

Wilt u inbouwspots inbouwen in een bestaand plafond? Bij het ene plafond zal dit gemakkelijker gaan dan bij een ander plafond. Er zijn enkele zaken waar u rekening mee moet houden bij het inbouwen van inbouwspots. Daarom krijgt u een vijftal tips om fouten te voorkomen en het inbouwen voorspoedig te laten verlopen.

1. Inbouwspots met lage inbouwdiepte

Heeft u een plafond met maar weinig ruimte? Dan is er een kans dat reguliere inbouwspots op 220V hier niet passen. U moet er immers ook rekening mee houden, dat er nog ruimte overblijft tussen de inbouwspot en eventueel aangebracht isolatiemateriaal. Inbouwspots mogen om veiligheidsredenen niet in aanraking komen met isolatiemateriaal. Voor het gebruik van inbouwspots met reguliere afmetingen, heeft u toch wel zo´n 10 centimeter ruimte nodig. Is dit bij u niet het geval? Kies dan voor inbouwspots op 220V met een lage inbouwdiepte. Dit zijn inbouwspots die extra klein zijn gemaakt, zodat ze ook passen in een plafond met nauwelijks inbouwdiepte. Zo zijn er al lage inbouwspots met afmetingen van 2 tot 2,5 centimeter. Naast een plafond met weinig inbouwdiepte, zijn deze inbouwspotjes ook in bijvoorbeeld een boekenplant in te bouwen.

2. Let op de zaagmaat

Nieuwe inbouwspots plaatsen in een bestaand plafond, houdt vaak in dat u oude inbouwspots vervangt. Juist dan is het belangrijk om te letten op de zaagmaten. U heeft van doen met reeds geboorde gaten in het plafond en daar moeten de nieuwe inbouwspots inpassen. U mag daarom nooit een inbouwspot kiezen die kleiner is dan het bestaande gat, want dan valt de inbouwspot eruit. Andersom zou eventueel wel kunnen. Omdat het vaak om een plafond in gyproc gaat, kunt u het gat vrij gemakkelijk groter maken als u kiest voor grotere inbouwspots. Een eventuele oplossing voor als u een kleinere inbouwspot heeft, is een reductiering. Het meest gemakkelijk is als u inbouwspots aanschaft die exact passen in de bestaande opening.

3. Hoe plaatst u inbouwspots in een betonnen plafond?

U kunt ook inbouwspots in een plafond van beton plaatsen. Voor het vastzetten van de inbouwspots, kunt u kiezen uit bladveren of klemveren. Bladveren zijn de klassieke wijze van inbouwspots plaatsen en zult u niet snel meer tegenkomen. Een bladveer bestaat uit een blad dat aan de zijkant van de inbouwspots is geplaatst. Bij het inschuiven van de spot in het plafond, klemt de bladveer zich vast. Bladveren worden nauwelijks nog gebruikt. Dit komt mede doordat inbouwspots tegenwoordig klemveren bevatten die ook voor een plafond van beton stevig genoeg zijn.

4. Welke kleur van de inbouwspots kiest u?

Wanneer u op zoek bent naar inbouwspots, dan zult u in eerste instantie witte inbouwspots tegenkomen. Wit is de standaardkleur die voor inbouwspots wordt gebruikt. Wit is een neutrale kleur en kan in vrijwel ieder interieur gebruikt worden. Een ander voordeel van witte inbouwspots, is dat een plafond meestal ookwit is. Hierdoor vallen witte inbouwspots vrijwel niet op. Anderzijds kunt u een interieurstijl hebben waarbij het juist wel de bedoeling is dat uw inbouwspots opvallen. Kies dan bijvoorbeeld voor zwarte, grijze, zilveren of gouden inbouwspots. Deze kleur geven een bepaalde luxe uitstraling en geven zo uw gehele interieur wat meer karakter. De kleur voor uw inbouwspots is dus zeker van belang.

5. Inbouwspots die richtbaar zijn?

Bij een standaard inbouwspot schijnt de lichtbundel direct naar beneden. Maar er zijn situaties dat u ook in andere richtingen wilt verlichten. Bijvoorbeeld omdat u een niet of nauwelijks goed te verlichten nis of hoek heeft. Met richtbare inbouwspots in de buurt, kunt u deze omgeving toch van de gewenste verlichting voorzien. Daarnaast zijn inbouwspots die richtbaar zijn, ideaal om accenten aan te brengen. Bijvoorbeeld op een wand, maar ook om een schilderij of plant te accentueren.

Geef een reactie