Je eerste huis kopen spannend? Niet met deze tips!

Posted on

Er komt een moment in je leven dat je het gewoon weet.. je bent er klaar voor! Je bent klaar voor een nieuwe stap richting je toekomst en wel met een huis. Misschien ben je net afgestudeerd of heb je een leuke baan gevonden of ga je misschien wel samenwonen. Er zijn genoeg redenen of deze stap te zetten. Toch kan het best spannend zijn om je eerste huis te kopen. Het is een behoorlijke grote aankoop en als het goed blijft dit ook jouw vaste standplaats voor minimaal de aankomende jaren. In dit blog geven we je daarom graag wat tips zodat je weet wat er gaat komen.

Op huizenjacht

De eerste stap bij het kopen van een huis is waarschijnlijk toch wel jezelf oriënteren in de huizenmarkt. Misschien wel je wel graag in je dorp of stad blijven wonen of juist naar een hele andere plaats afreizen. Daarnaast heb je vaak ook nog de keuze uit een woonhuis of een appartement. Er zijn verschillende woningsite waar je terecht kan wat betreft het aanbod op de markt maar Funda is waarschijnlijk toch wel de meeste bekende en populairste website. Op deze site maakt je simpelweg een keuze in kopen of huren, je vult een plaatsnaam in met hoeveel kilometer je er maximaal vandaan wilt wonen en eventueel je budget. Alle informatie ingevuld? Dan druk je uiteraard op zoeken en de website geeft je alle huizen die beschikbaar zijn op de huizenmarkt en tevens de huizen die onder voorbehoudt zijn verkocht. Dit betekent dat de koop in principe rond is maar dat er nog wel een aantal dingen geregeld moeten worden. Het komt niet heel vaak voor maar soms zien kopers en/of verkopers er toch vanaf en dan komt het huis uiteraard weer vrij.

Een hypotheek aanvragen

Waarschijnlijk heb jij inmiddels wel al wat spaarcenten op de bank maar je hebt waarschijnlijk niet genoeg spaarcenten om in je eentje of met z’n tweeën een huis aan te schaffen. Als we praten over de koopprijzen van huizen hebben we het namelijk over tonnen. Een appartement wordt in deze tijd verkocht voor ruim 100.000 euro en woonhuizen gaan zelfs weg voor minimaal het dubbele. Om toch een huis te kunnen kopen sluit je daarom een hypotheek af. Een hypotheek is een lening bij de bank of een andere hypotheekverstrekker. Met deze lening kun je onroerend goed kopen en betaal je over een bepaalde periode terecht met rente uiteraard. Hoe hoog deze rente is en voor hoelang je de hypotheekrente het beste kunt vast zetten hangt af van verschillende factoren. Raadpleeg Hypotheekrente.nl voor alle specifieke informatie hierover. Hoeveel geld je kan lenen bij de bank hangt af van een aantal factoren. We hebben het hier dan ook wel over de maximale hypotheek. Waarschijnlijk is de vraag: “Hoeveel kan ik lenen” al een aantal keer in je hoofd voorbij komen. Ook hiervoor kan je het beste een hypotheekverstrekker informeren voor de juiste en op jouw afgestemde informatie.

Geef een reactie