De reizende architect

Posted on

Veel mensen realiseren zich dit niet maar als architect moet je best veel reizen. Ik ben afgestudeerd aan de Technische Universiteit Delft en werk nu al acht jaar bij mijn eigen bedrijf. De meeste mensen denken dan ook dat dat weinig moeite kost, maar het punt is niet dat architectuur moeilijk is, het is simpelweg heel veel werk. Ik startte mijn loopbaan dan ook niet direct met een eigen bedrijf, daarvoor had ik veel te weinig kennis. Het is handig om als architect eerst te focussen op wat je allemaal moet leren. En daar komt natuurlijk heel veel bij kijken.

De vereisten

Allereerst moet je natuurlijk heel goed kunnen tekenen. Dit staat voorop. Als je als architect niet goed kan tekenen dan kan je net zo goed maar per direct stoppen. Met goed tekenen bedoel ik dan ook niet het maken van mooie tekeningen, maar snelle functionele tekeningen. Dit doe je bijvoorbeeld tijdens een vergadering. Als een klant verschillende eisen aan het gebouw stelt dan kan jij er met een fineliner en een stukje papier gelijk op los schetsen. Daarnaast moet je ook een degelijk begrip hebben van wat er in het gebouw moet zitten om het  te laten werken. Zo zijn de sanitaire voorzieningen bijvoorbeeld cruciaal om goed te krijgen. Het kan zijn dat je de wc’s overal door het gebouw plaatst, maar dat is simpelweg niet handig. Toiletten overal betekent veel meer leidingen en dat kost natuurlijk weer meer geld. Maar een van de belangrijkste dingen is zeker weten het grofweg kunnen inschatten van de draagconstructie. Dit is het geheel wat het gebouw uiteindelijk overeind gaat houden. Als je daar een fout maakt en de constructeur tekent het realistische plaatje bovenop jouw mooie schetsen dan kan het wel eens zijn dat heel je ontwerp niet meer voldoet.

Vergaderlocatie

Ondanks al deze vereisten is er nog een ding wat het allerbelangrijkste is: klantvriendelijkheid. Vanuit de universiteit heb ik geleerd om zo veel mogelijk je eigen weg te volgen als architect. Toch is dit niet altijd het handigst, zeker als je met klanten aan het discussiëren bent. Je wilt ze de ruimte geven om hun eigen mening te uiten. Hiervoor reis ik vaak met de auto naar ze toe, zelfs als het helemaal in Zwolle is. Hier heb ik natuurlijk geen bureau, dus maak ik gebruik van onemeeting en zoek ik naar een vergaderlocatie Zwolle om met de klanten af te spreken. Zo hebben we met zn allen een prettige ruimte om te bespreken hoe hun gebouw eruit moet gaan zien.

Geef een reactie