Zakelijk lenen iets voor jouw onderneming? De voordelen op een rijtje

Posted on

Steeds meer ondernemers sluiten tegenwoordig een zakelijke lening af. Je leent in dat geval geld om een investering in jouw bedrijf te financieren. Hierdoor is het toch mogelijk om te investeren, ook al heb je zelf niet voldoende financiële middelen. Heb je nog niet eerder een zakelijke lening afgesloten? Dan twijfel je misschien of dit iets voor jou is. Om jou te overtuigen zetten we hier de voordelen van zakelijk lenen op een rijtje.

1. Geschikt voor langlopende investeringen

Een zakelijke lening is geschikt voor langlopende investeringen in jouw bedrijf. Helaas weten veel ondernemers niet wat zij zich hierbij voor moeten stellen. Uitbreiding van jouw bedrijf is een voorbeeld van een langlopende investering. Je kunt een extra bedrijfshal bouwen, maar ook een grotere kantoorruimte realiseren. Een zakelijke lening is zelfs te gebruiken voor online uitbreiding, zoals het starten van een webshop. Daarnaast leent deze financiering zich voor de aanschaf van een nieuwe machine of een nieuwe voertuig. Wil je een tijdelijk tekort aan liquide middelen oplossen? Kies dan voor een werkkapitaalfinanciering.

2. Vaste rente

Het rentepercentage dat je over een zakelijke lening betaalt, kan van tijd tot tijd verschillen. Toch is het niet zo dat je iedere maand een ander bedrag aan rente betaalt. Nee, want de rente over een zakelijke lening staat namelijk altijd vast. Bij het afsluiten van de lening kijkt een geldverstrekker naar de huidige rentestand. Op basis hiervan wordt vervolgens bepaald welk percentage van toepassing is op jouw zakelijke lening. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat je iedere maand een ander bedrag aan rente betaalt.

3. Regie over de looptijd

Een derde voordeel van een zakelijke lening is dat je zelf regie hebt over de looptijd. Je bepaalt namelijk zelf voor welke periode je een zakelijke lening afsluit. De maximale looptijd is 5 jaar, maar je kunt ook voor een looptijd van één jaar kiezen. Bij een korte looptijd vallen jouw maandelijkse lasten hoger uit. Hierdoor neig je mogelijk naar een langere looptijd. Je smeert de kosten dan immers uit over een langere periode. Toch valt een zakelijke lening vaak duurder uit als je kiest voor een langere looptijd. Je betaalt dan immers rente over een langere periode.

4. Kosteloos vervroegd aflossen

Heb je een zakelijke lening afgesloten om te investeren in jouw bedrijf? Dan werpt deze investering mogelijk al snel zijn vruchten af. Zo zet je misschien wel aanzienlijk meer geld om dan voorheen. Als je hierdoor geld overhoudt, kun je ervoor kiezen om jouw zakelijke lening vervroegd af te lossen. Bij veel geldverstrekkers kan dit kosteloos. Grote voordeel van vervroegd aflossen is dat je jouw maandlasten verlaagt. Je kunt de looptijd van jouw zakelijke lening zelfs verkorten als je regelmatig vervroegd aflost. Het is overigens niet bij iedere geldverstrekker mogelijk om kosteloos vervroegd af te lossen. Sommige partijen brengen hier namelijk kosten voor in rekening.

5. Zekerheid voor jouw bedrijf

Last but not least biedt een zakelijke lening jouw bedrijf zekerheid. Als je zo’n lening afsluit, betaal je namelijk iedere maand een vast bedrag. Dit komt doordat de rente vast staat. Hierdoor kom je nooit voor financiële verrassingen te staan als je een zakelijke lening afsluit. Je weet van tevoren hoeveel geld je moet reserveren om jouw lening af te lossen. Hierdoor kun je inschatten of het financieel haalbaar is om een zakelijke lening af te sluiten. Betaal je het afgesproken bedrag iedere maand keurig terug aan de geldverstrekker? Dan los je jouw zakelijke lening voor het einde van de looptijd af.

Geef een reactie