Wat is een schaduwdoek?

Posted on

Niet iedereen is bekend met een schaduwdoek en dat is ook helemaal niet erg. Toch is het wel handig om een schaduwdoek in huis te hebben omdat je er in de zomer erg veel baat van kan hebben. In de wat koudere dagen in de lente en herfst is het heerlijk om buiten te genieten van het beetje zon dat er schijnt, maar in de warme zomer is het vaak veel te heet om in de felle zon te gaan zitten. Ondanks dat je een heerlijke veranda hebt om te zitten, besluit je toch maar weer om binnen de verkoeling op te zoeken. Eeuwig zonde! Door middel van een schaduwdoek kan je genieten van de buitenlucht, maar word je niet verblind door de felle zon. Je hangt het doek namelijk boven je op, waardoor je als het ware een soort dak boven je krijgt. Lees vooral verder om meer te ontdekken over deze handige doeken!

Design van een schaduwdoek

Een schaduwdoek kenmerkt zich door zijn vaak driehoekige vorm. Aan alle drie de hoeken zitten touwen die je aan een boom of gedeelte van het huis kan bevestigen. Hierdoor blijft het doek boven je hangen als je 's middags lekker buiten wil lunchen. Ook restaurants maken op hun terras vaak gebruik van zo'n doek. Je kan het makkelijk ophangen en je hebt geen bestaande constructie nodig waaraan het doek vastgemaakt moet worden. Daarnaast staat de driehoekige vorm ook nog eens heel modern en gezellig. Een terras ziet er direct een stuk aangenamer uit. Ben je op zoek naar een meer permanenten oplossing voor de overvloed van zon die je in je tuin krijgt? Dan kan je beter overwegen om een harmonicadoek op te hangen. 

Werking van een harmonicadoek

In tegenstelling tot een schaduwdoek hangt een harmonicadoek namelijk wel permanent boven je hoofd. Dit doek wordt aan palen bevestigd en je kan het doek makkelijk in- of uitrollen. Het doek wordt niet voor niets vergeleken met een harmonica. Een harmonicadoek kan je het hele jaar laten hangen en je bepaalt per moment van de dag of je wil genieten van de zon of dat de zon je iets te veel wordt. In dat geval kan je het doek binnen een paar seconden uitklappen, zodat je lekker in de schaduw zit. Het doek wordt bestuurd door middel van touwen. Aan de palen van het doek zitten onderdelen vast waaraan je de touwen makkelijk kan vastmaken. Zo rolt of waait het doek niet ineens van de palen af. 

Geef een reactie