Verschillende soorten gehoorverlies

Posted on

Gehoorbeschadiging teister een aanzienlijk deel van de mensen in Nederland. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor gehoorverlies, net als dat er verschillende soorten gehoorbeschadiging zijn. Gelukkig valt het grootste gedeelte van de gevallen nog te redden met een gehoorapparaat, en soms zelfs gewoon met een goede schoonmaakbeurt. Vraag jij je af, of vermoed jij dat je ook gehoorbeschadiging hebt? Wacht dan niet te lang. Om jezelf een goed idee te geven of jij daadwerkelijk gehoorbeschadiging hebt opgelopen, en welk type dat dan is kun jij jouw symptomen hieronder vergelijken. Uiteraard kan je hiermee geen echte diagnose stellen, en voor verdere hulp kan je bij jouw huisarts terecht. In principe zijn er drie verschillende soorten gehoorverlies.

Sensorineuraal

Sensorineurale gehoorbeschadiging is de benaming voor permanente gehoorbeschadiging die door een beschadiging aan het zenuwstelsel komt. Wanneer de zenuwen van jouw binnenoor de signalen van geluid niet goed meer door kunnen geven wordt dit dus sensorineuraal genoemd. Vaak kunnen mensen met deze beschadiging slecht gesprekken volgen. Het lijkt bijvoorbeeld alsof iedereen mompelt, of er is gewoon geen touw aan vast te knopen. Veelvoorkomende reden voor deze beschadiging is ouderdom. De zenuwen en cellen raken gewoon langzaam beschadigd, en sterven uiteindelijk af. Naast ouderdom zijn er ook nog andere mogelijke oorzaken, waaronder een flink aantal ziektes. Ook extreem luid geluid kan dit tot gevolg hebben. 

Conductief gehoorverlies

Conductief geoorverlies kan permanent zijn maar dat hoeft niet. De zenuwen zijn in dit geval nog in orde, maar het geluid wordt gehinderd door iets wat in jouw oor zit. Mensen met dit probleem horen vaak elk geluid een stuk doffer, en kunnen dus ook moeite hebben met mensen verstaan. Het is eigenlijk gewoon alsof jij continu jouw vingers in de oren hebt. Een gehoorapparaat is niet nodig, want het grootste gedeelte van de oorzaken kan permanent bestreden worden. Dit kan met een operatie gebeuren, of met schoonmaakbeurt of medicatie. Het hangt er voornamelijk van af wat de oorzaak is. Dit kan uiteenlopen van opgebouwd oorsmeer, vocht in het oorkanaal, een trommelvliesperforatie, een ontsteking of andere blokkades in het oor. Meestal ben je hier na een korte behandeling weer van af.

Een combinatie van beide

Het is niet heel zeldzaam dat iemand met gehoorbeschadiging last heeft van beide soorten. Soms werken de oorzaken namelijk causaal voor elkaar. Zo kan een infectie in het oorkanaal zowel voor een blokkade zorgen als dat het zenuwen kan beschadigen. Andersom kunnen beschadigde of dode cellen ook weer voor een infectie zorgen. 

Zoals ik al had gezegd, kan je het beste naar jouw huisarts gaan als je het vermoeden hebt dat er gehoorverlies optreedt. Je kan er beter zo snel mogelijk bij zijn!

Geef een reactie