Vechtkunsten: leuk en leerzaam

Posted on

Wil jij beginnen aan een vechtkunst? Hartstikke goed van je! Een vechtsport is namelijk voor heel veel dingen erg handig. Zo leer je jezelf te verdedigen en ga je andere handige technieken beoefenen. Om onder andere deze redenen is het gunstig om aan karate of aan een andere sport zoals Kun fu te doen, zodat je in het vervolg je mannetje kan staan. 

Wat heb je nodig voor karate?

Karate is een vechtsport waarbij je een eerzaam en respectvol met elkaar omgaat. Eigenlijk is dit het geval bij elke vechtsport. Denk bijvoorbeeld weer aan Kun fu, Taekwondo, judo, kickboksen of gewoon boksen. Maar wat heb je nu precies allemaal nodig voordat je echt mee kunt doen aan zo’n les? Er geldt namelijk wel een bepaalde klederdracht voordat je volledig kunt deelnemen aan de les. Je mag bijvoorbeeld geen gympen aan hebben in de les en er worden karatepakken gedragen. Er zijn natuurlijk nog meer andere dingen vereist, zeker wanneer je aan een officiële wedstrijd wilt deelnemen. Zo zal je een bitje moeten hebben ter bescherming van je gebit en bijvoorbeeld scheenbeschermers. Soms gelden er nog andere regels voor de kleding, maar daar kan ik niet veel over zeggen. Iedere organisatie stelt weer net wat andere eisen op dit gebied. Maar sowieso is een karatepak erg essentieel.

Hoe is karate ontstaan?

De sport karate bestaat al sinds de 15e eeuw. Het is een Oosterse sport, zoals veel mensen waarschijnlijk al weten en is een van de meest beoefende vechtkunsten. Volgens bronnen gaat de sport zelfs nog verder terug in de tijd. Daarbij wordt toch wel door men gedacht dat het zijn oorsprong heeft in India. Dit wordt gebaseerd op de manier waarop onder meer Yoga wordt gegeven. De concentratie op de ademhaling is hiervoor een belangrijke reden. Handelingen en technieken op de ademhaling, komen namelijk ook oorspronkelijk uit India. Tevens worden zo in grote lijnen vechtkunsten als karate benaderd.

Leuke oefeningen

Lijkt karate een beetje op judo? Dat durf ik helaas niet zeker te zeggen. Wel heeft karate uiteraard bepaalde technieken waarbij je uiteindelijk de concurrent kan domineren. Wanneer je aan een wedstrijd met je tegenstander begint, begin je zover ik weet altijd met een groet. Bepaalde traptechnieken om toe te passen, kunnen dan bijvoorbeeld de ‘Yoko-geri’ (De zijwaartse trap) of de ‘Ushiro-geri’ (De achterwaartse trap) zijn. Verder sta je ook sterker wanneer je een afweer techniek toepast. Neem bijvoorbeeld ‘Shuto-uke’. Bij deze techniek verdedig je jezelf met platte hand waarvan een naast je oor en de ander recht voor de borst. Tot slot kan een goede houding ook aangeleerd worden bij het beoefenen van bepaalde standen. Zorg dat je altijd recht en stevig staat!

 

Geef een reactie