alleen in een bioscoop

Jouw eigen thuisbioscoop maken

Posted on

Makkelijker dan je denkt!

Het is één van die dingen die je wel eens hoort als mensen het hebben over de loterij winnen. “Ja ik wil graag een groot huis, met mijn eigen bioscoop!”. Ik neem aan dat zij dan een-op-een een commerciële bioscoopzaal in gedachten hebben, en dat zou inderdaad vrij prijzig zijn. Maar gelukkig kan het een stuk kleiner en goedkoper zonder af te dragen aan de kwaliteit. Een volledige bioscoopzaal is namelijk voor meer dan honderd mensen, en dat heb je waarschijnlijk niet nodig.Je eigen bioscoop, of een home cinema zoals men dat noemt, hoeft lang niet zo gecompliceerd, high-tech of duur te zijn als het klinkt. Zolang je goed over je opties nadenkt kan je vrij gemakkelijk aan de slag om jouw perfecte kamer te maken.

Voor hoeveel mensen is de ruimte?

Een kamer in jouw woning zal opgeofferd moeten worden voor het nobele doel van die cinema room. Besluit, aan de hang van hoeveel mensen je verwacht, welke kamer hiervoor geschikt is. Zo’n kamer hoeft bijvoorbeeld helemaal niet groot te zijn als je er maar met z’n tweetjes gaat zitten. Wil je filmavondjes organiseren voor een brede kring? Ja dan zul je het wat grootser aan moeten pakken. Je wilt waarschijnlijk zeer comfortabele stoelen en deze nemen vrij veel ruimte in. Aangezien je met een groot scherm wilt gaan werken is het ook aangeraden een goede afstand van het scherm te kiezen voor de stoelen of banken. Zoek zelf welke afstand goed werkt, en vraag eventueel aan wat vrienden wat zij ervan denken. Ook moet je jezelf goed afvragen of je de kamer wel volledig wil richten op de bioscoop, of dat het ook nog als werkkamer of iets dergelijks gebruikt kan worden.

De installaties

Nadat je (hopelijk) een goede ruimte hebt gekozen kun je gaan bedenken wat voor installatie je wilt hebben. Uiteraard is een display van enige vorm noodzakelijk, en een geluidsinstallatie kan ook niet ontbreken. Een projector en een wit doek is het meest voor de hand liggend, al kan het vrij vervelend zijn om dit in te stellen, en je zult waarschijnlijk alsnog een laptop of computer aan moeten sluiten op de projector om daadwerkelijk beeld te krijgen. Een andere oplossing is natuurlijk een grote televisie aan een (eventueel draaibare) TV beugel. Op die manier kun je de afstand en hoek nog instellen op de wensen van het moment. Qua geluidsinstallatie wil je uiteraard een surround-sound set. Goed geluid is minstens de helft van de bioscoop ervaring. Ga dus secuur te werk wanneer je de speakers plaatst, je zit namelijk pas echt in een film wanneer je de helikopters letterlijk voorbij hoort vliegen!

Geef een reactie