Je raamdecoratie schoonmaken doe je zo!

Posted on

Heb je een mooi rolgordijn aangeschaft voor je woning? Dan is het belangrijk dat je het rolgordijn goed onderhoudt, zodat je er zo lang mogelijk plezier van hebt. Door je raamdecoratie zo goed mogelijk te onderhouden, kun je de levensduur van de raamdecoratie namelijk aanzienlijk verlengen. Ben je benieuwd hoe je dit het beste aan kunt pakken? Lees dan snel verder voor de beste tips.

 

Het schoonmaken van een rolgordijn

Rolgordijnen behoren tot de populairste soorten raamdecoratie van Nederland. Dat is ook niet zo gek, gezien ze relatief goedkoop zijn en er toch erg goed uitzien. Daarnaast is dit type raamdecoratie natuurlijk erg praktisch in gebruik. Door het rolgordijn goed te onderhouden, gaat het zo lang mogelijk mee. Het schoonmaken van een rolgordijn doe je aan de hand van de onderstaande tips:

 

  1. Reinig het rolgordijn regelmatig

Het is belangrijk om regelmatig het rolgordijn schoon te maken. Zo voorkom je dat vlekken in het doek gaan drogen en lastig te verwijderen worden. 

 

  1. Gebruik milde producten

Als je een rolgordijn gaat schoonmaken, gebruik je hiervoor een sopje met lauwwarm water en eventueel een mild reinigingsmiddel. Gebruik geen hevige vlekverwijderaars. Zo voorkom je beschadiging en verkleuring van je raamdecoratie. 

 

  1. Doe het stap voor stap

Het is belangrijk dat je de rolgordijnen niet volledig schoon probeert te maken in één keer, omdat de raamdecoratie dan te nat en te zwaar wordt. Maak het rolgordijn dus stap voor stap schoon. Spoel het rolgordijn na het schoonmaken nog even goed af met water en maak het droog met een (schone) theedoek.

  1. Vergeet het koord niet

Veel mensen vergeten bij het schoonmaken van de raamdecoratie het koord van het gordijn. Toch is ook dit een belangrijk onderdeel van het goed onderhouden van je raamdecoratie. Je maakt het koord van een rolgordijn schoon door het koord in een bakje of zakje met azijn en water te doen en het zakje of bakje te bevestigen aan de bovenkant van de raamdecoratie. Laat het een paar uur inwerken en maak het geheel nog even met een vochtige doek schoon als je het zakje/bakje weer loshaalt van het rolgordijn.

 

  1. Verkleuringen verhelpen doe je zo

Heb je een rolgordijn in een lichte kleur en is dit verkleurd door de invloed van de zon? Dan kun je wat bleekmiddel of citroensap gebruiken om deze verkleuringen te verhelpen. Let wel op dat niet ieder materiaal hier niet goed tegen kan, dus test het eerst even op een klein stukje van het rolgordijn. Trek altijd beschermende handschoenen aan als je werkt met bleekmiddel.

Geef een reactie