Hoe voor te bereiden op een sollicitatie gesprek

Posted on

Sollicitatiegesprekken kunnen ontzettend spannend en eng zijn. Je wilt natuurlijk heel graag dat comfortabele kantoorbaantje met een mooi salaris, auto van de zaak, telefoon, laptop en nog meer hebben. Maar dan moet je eerst wel een aantal rondes doorkomen. Dit is een lang en zenuwslopend proces, wat uiteindelijk in een gebroken hart en veel verdriet kan eindigen. Daarom is het belangrijk goed voorbereid zo’n gesprek in te gaan, zodat je klaar bent voor alles en niet verrast kan worden. In dit artikel bespreek ik dus wat je moet doen om goed voorbereid een sollicitatie gesprek in te gaan en zo hopelijk de baan van je dromen kan krijgen.

 

Verdiepen in het bedrijf

 

Het allerbelangrijkste is dat je voor jezelf duidelijk kan verwoorden waarom je specifiek bij dit bedrijf solliciteert, en waarom specifiek voor deze positie. Als het bedrijf het gevoel krijgt dat ze één van de vele bedrijven zijn waar je solliciteert dan gaan je kansen om de baan te krijgen meteen de prullenbak in. Ook moet je goed kunnen verwoorden waarom jij graag deze positie wilt doen, en waarom deze positie geschikt is voor jou. Misschien past de baan bij je personaliteit of studie. Denk er in ieder geval goed over na zodat je een helder en duidelijk antwoord kan geven.

 

Een duidelijk CV en motivatiebrief

 

Een mooi cv en een sterke motivatiebrief zijn het halve werk wanneer je solliciteert. Op je CV moet duidelijk de relevante informatie in het eerste oog opslag kunnen worden gezien. Zet dus relevante werkervaring en educatie bovenaan. Een sterke motivatiebrief geeft niet dezelfde informatie als een cv, maar juist extra en gedetaïleerde informatie weer. Bijvoorbeeld geef een precieze omschrijving van wat voor ervaring je hebt opgedaan bij een vorige baan, die je geschikt maakt voor deze nieuwe positie. Voor beide documenten wordt het aangeraden om één a4’tje te gebruiken, meer dan dat kan werkgevers afschrikken.

 

Wees netjes en geordend

 

Dit ligt voor de hand, maar een eerste indruk is heel belangrijk. Wees dus netjes gekleed en kom in pak wanneer de positie dit vereist. Het is niet mogelijk om te netjes gekleed te zijn voor een sollicitatiegesprek, maar niet netjes genoeg gekleed zijn is een groot minpunt. Neem een tas mee en een ordner, zodat je boekjes of papieren die door het bedrijf worden aangeboden netjes kan opbergen.

 

Als je al deze stappen volgt is er natuurlijk nog steeds geen garantie op succes, maar je kansen zullen een stuk beter zijn. Alvast veel succes.

 

Geef een reactie