Laptop

Goed voor jouw nieuwe laptop zorgen

Posted on

Je hebt onlangs een laptop gekocht, of je gaat er nog eentje kopen. Jouw oude laptop vertoonde misschien de gebruikelijke kuren zoals een slechte batterij, traagheid of de laptop zelf werd ongelooflijk heet. Hoe dan ook, het was tijd voor een nieuwe. Maar hoe zorg je er vervolgens voor dat jouw gloednieuwe laptop zo lang mogelijk mee gaat? Er zijn namelijk veel factoren die de levensduur van een laptop beïnvloeden. Door zorgvuldig en verantwoord met jouw laptop om te gaan kun je gebreken en irritaties voorkomen. Daarom hier een aantal tips om jouw laptop in goede conditie te houden.

Drink niet bij jouw laptop

Er is niets dat de levensduur zo dramatisch verkort als wanneer je de laptop kortweg stuk maakt. Je zal niet de eerste zijn die zijn of haar theetje of water over de laptop heen morst. En daar kunnen ze uiteraard niet zo goed tegen. Als je nou de hele dag met een laptop werkt gebruik dan een fles of beker waarbij er een dop of deksel op zit die bij eventueel omstoten de schade beperkt houdt. Flesjes voor sportdrankjes zijn hier uitstekend voor.

Bespaar de batterij

Een slechte batterij is een van de meest voorkomende klachten over laptops. In het ergste geval kun je dan bijvoorbeeld alleen met netstroom werken, of de laptop valt uit. Om dit te voorkomen kun je een aantal dingen doen. Als eerste doe je er goed aan de batterij echt alleen op te laden wanneer deze leeg is. Als je een volle batterij hebt en gaat werken met een stopcontact in de buurt, verwijder dan de batterij en werk volledig op netstroom. Er is in zo’n geval geen reden om via de batterij te werken, dus het is onnodige “slijtage”.

Hou je laptop schoon

Via het toetsenbord kan vuil zich binnenin de laptop gaan ophopen. Dit kan koeling in de weg gaan, of onderdelen kunnen in het ergste geval zelfs kortsluiten. Om dit te voorkomen doe je er goed aan om niet bij de laptop te eten, en regelmatig de laptop af te vegen. Als je de laptop niet gebruikt dan kan je deze het beste dicht klappen, om het opbouwen van stof te voorkomen.

Gebruik een veilige tas

Dikke kans dat jij jouw laptop vaak mee moet nemen naar een andere locatie. Ten slotte is dat zo’n beetje hét voordeel van een laptop. Om shockschade te voorkomen wil je een goede laptoptas aanschaffen. Je zal niet de eerste zijn die ergens tegen aan loopt, of zelfs met een flinke drempel een defect veroorzaakt. Printplaatjes zijn vrij gevoelig, en kunnen met de juiste impact breken. Til ook een laptop nooit aan het scherm op, en gebruik het liefst twee handen om het gewicht goed te verdelen.

Hopelijk kan jouw laptop nog jaren meegaan als je hier aan denkt!

 

Geef een reactie