gitaar leren spelen

Gitaar leren spelen met gitaartabs

Posted on

Wil jij gitaar leren spelen? Je kan gitaar leren spelen door middel van gitaar tabs. Hiervoor hoef je geen kennis te hebben van het notenschrift. Maar wat zijn eigenlijk gitaartabs? En welke voordelen zijn er aan het spelen met behulp hiervan? In deze blog zullen we die vragen beantwoorden. 

Wat is een gitaartab?

Een gitaartab, ook wel tablatuur genoemd, is een manier om de muziek te weergeven, een notatie. De notatie in een gitaartab kan worden gezien als vingerposities op de snaren. De notatie bestaat uit zes horizontale lijnen. Elk staan voor een snaar op een rechtshandige gitaar. De onderste lijn is de dikste snaar van de gitaar. De bovenste lijn weergeeft de dunste snaar. Je leest de noten van links naar rechts. 

Je hebt dan verschillende symbolen die op de lijnen worden weergegeven. Deze geven aan welke handelingen je moet maken, bijvoorbeeld welke aanslag je moet maken. Zo zijn er voor alle bewegingen symbolen die op de gitaartab te zien zijn. Uiteraard worden deze steeds complexer naarmate je beter begint te worden in het gitaarspelen. In het begin zul je vooral bezig zijn met de basis.

De voor- en nadelen van gitaarspelen met gitaartabs

Een nadeel van het gitaarspelen met tabs is dat je niet weet hoe lang een noot gespeeld moet worden. Je zal dus hoe dan ook het ritme van het nummer zelf moeten aanhouden. En dat is natuurlijk al een hele opgave. Je kan dit oplossen door mee te spelen met het nummer zodat je het goed leert kennen. 

Een tweede nadeel is dat er ook tabs zijn voor andere muziekinstrumenten, zoals drums of zelfs mondharmonica’s. Je moet dus goed opletten dat je de juiste gitaartab gebruikt. 

Toch is het gebruik van de gitaartabs naar ons idee niet alleen makkelijker maar ook sneller om het gitaarspelen onder de knie te krijgen. Daarna kun je zeker de stap maken om noten te gaan lezen. Je zal zien dat dit dan ook beter lukt omdat je de gitaar kent. 

Online gitaarles

Er zijn veel aanbieders van gitaarles met gitaartabs. Zo kan je gitaar leren spelen in jouw eigen tempo en ruimte. Je volgt dan wel een lesprogramma. Dit kan erg helpen om een stok achter de deur te hebben en alles te leren over de kunst van het gitaarspelen. Wanneer je eenmaal wat kan spelen zijn er online een hoop gitaartabs te vinden van bestaande nummers. Deze zou je dan gewoon na kunnen gaan spelen, om zo je vaardigheden te blijven verbeteren. 

Geef een reactie