Be a boss lady

Posted on

Veel werkvelden worden nog steeds gedomineerd door mannen. De advocatenwereld en politiewereld bijvoorbeeld. Toch zie je steeds meer vrouwen in die werkvelden. En dat is goed! Maar we hebben nog een lange weg te gaan. Niet iedere vrouw krijgt evenveel betaald voor dezelfde werkzaamheden als haar mannelijke collega. Maar de representatie van vrouwen in allerlei soorten werkvelden wordt steeds beter. Hoe ben je een vrouw in een wereld vol met mannen?

Kleren maken de vrouw

Net als de uitdrukking ‘kleren maken de man’ geldt de uitdrukking ‘kleren maken de vrouw’. Voor iedereen geldt dan nog het feit dat je er op de werkvloer representatief en verzorgd uit wilt zien, mocht je serieus genomen willen worden. Wanneer je in een kantoor werkt, is dat niet anders. Maar dat betekent niet dat je geen kleding kan dragen wat ongemakkelijk zit of wat niet mooi staat. Denk bijvoorbeeld aan een echt vrouwenpak of een mooie jeans met blouse en blazer dames. Natuurlijk kan je ook kiezen voor een rok en hakken maar een nette pantalon en mooie loafers zijn ook een goede optie. Het ligt er maar net aan waar jij je goed in voelt.

Een baas zijn staat niet gelijk aan een man zijn

Zo zie je dat qua kleding er meer opties voor vrouwen zijn dan we vaak denken. Wanneer vrouwen in een mannenwereld werken, verandert de energie. Automatisch ga je mee in die mannelijke wereld. Zeker wanneer er promotie gemaakt kan worden. Toch is het belangrijk om je vrouwelijkheid te bewaren. Anders blijft jouw werkveld een mannenwereld waar vrouwen met vrouwelijk gedrag niet geaccepteerd worden. Je hoeft immers geen man óf een kreng te zijn om dingen gedaan te krijgen of een leidende functie te hebben. Dat zou zonde zijn want er zit een hoop kracht in het vrouwelijke.

En uiteindelijk…

Maar het houdt natuurlijk niet op bij je kledingkeuze en de energie die je meeneemt de werkvloer op. Uiteindelijk gaat het erom dat je hard werkt. Wanneer je hard werkt en er een promotie te verdienen valt, moet het zo zijn dat niemand kan ontkennen dat jij die promotie verdient. Houdt dit zelf ook kritisch in de gaten. Spreek je collega’s erop aan wanneer je het idee hebt dat de zaken oneerlijk geregeld worden en houd een ‘open mind’. Dit kan spannend zijn, maar is cruciaal voor je eigen carrière. Uiteindelijk wil iedereen goed behandeld worden op het werk en wil iedereen de erkenning krijgen die ze verdienen.

Geef een reactie