Afspraken maken voor het samenwonen

Posted on

Het is een van de spannendste keuzes waar ik tot nu toe over nagedacht heb in mijn leven. Kiezen voor samenwonen is voor sommige stellen evident, omdat ze bijvoorbeeld praktisch al samenwonen. Alleen staan de meubels nog in twee verschillende huizen. Wij twijfelen nog wat. Niet over of we elkaar leuk genoeg vinden, maar het is toch een hele stap je huis op te geven. Je hebt je eigen leven opgebouwd en bent er gewend aan geraakt dat je alle ruimtes in huis helemaal voor jezelf hebt. Ook al vind je het leuk om bij elkaar te zijn, op een gegeven moment gaat de ander weer naar huis en heb je het rijk weer even voor jezelf. Als je gaat samenwonen, moet je de ruimtes continu kunnen delen. Wel hebben we al besproken hoe we een en ander zouden aanpakken.

Financiën

Een van de eerste dingen die we bespraken, was hoe we het met de financiën zouden aanpakken. Er zitten natuurlijk fiscale voordelen aan om je als partners te registreren. Tijdens het praten hierover, bleek dat we er ons toch prettiger bij voelden dit nog even voor ons uit te schuiven. We vonden het belangrijk eerst maar even te kijken hoe het samenwonen zou bevallen. Als na een half jaar zou blijken dat we nog steeds heel graag bij elkaar waren, zouden we er waarschijnlijk wel voor kiezen. Ook verzekeringen zouden we pas na een half jaar samenvoegen. Daarnaast vonden we het belangrijk dat we de kosten eerlijk zouden verdelen. Aangezien ons inkomen van elkaar verschilt, voelden we er ons het prettigst bij als we beiden naar rato zouden bijdragen. We zouden dan een en/of-rekening openen en daar allebei maandelijks onze bijdragen aan de kosten op storten. Gelukkig werden we het over alle aspecten van dit onderwerp snel eens.

Huishouden

Het eerste punt dat mijn vriend aansneed over het huishouden, was dat hij wel een uitgebreid tv-pakket wilde om al zijn sporten te kunnen blijven volgen. Ik vond dat prima, als we dan ook een abonnement voor films en series zouden nemen, want daar houd ik dan weer van. Mijn vriend ging meteen kijken op welk bedrag we dan zouden komen. Hij gaf aan dat we dan voor een uitgebreid pakket zouden gaan voor internet en tv. Je kan dan als het ware zelf je pakket samenstellen. Hij zag op de website internetvergelijken.nl dat we daar geen extra snel internet voor nodig hadden. De kosten vielen ons mee, want er zaten een paar aantrekkelijke aanbiedingen tussen. Mooi, hier waren we het ook over eens geworden. Dan nog de huishoudklussen. Aangezien we tijdens onze studententijd al met anderen in huis hadden gewoond, wisten we beiden dat afspraken over het huishouden essentieel waren. We hebben allebei een hekel aan huishoudklussen, maar sommige zijn wel vervelender dan een ander. We stelden een lijstje op met alle taken die moeten gebeuren in huis en begonnen een verdeling te maken. Zo zou hij over het algemeen het vuilnis buiten zetten, de was strijken en de keuken en zitkamer schoonhouden, ik zou het sanitair en onze slaapkamer schoonhouden en me ontfermen over de was. Eigenlijk waren we best wel snel klaar met het doornemen van onze afspraken. We realiseerden ons dat we eigenlijk wel klaar voor waren voor de grote stap en er zin en vertrouwen in hadden. Nu alleen nog beslissen wie zijn of haar huis zou opgeven of dat we voor een heel nieuwe woning zouden gaan. Díe horde nemen, zou wat meer tijd in beslag nemen, wisten we. Maar we hadden er een goed gevoel over dat we er wel gingen komen samen.

Geef een reactie