3 onmisbare tips voor het doen van de boekhouding

Posted on

Boekhouden kost altijd meer tijd dan je lief is. De meeste ondernemers zijn dit dan ook liever kwijt dan rijk. Helaas ontkom je er niet aan, het hoort nou eenmaal bij het zelfstandig ondernemerschap. Je kunt er eventueel voor kiezen om de boekhouding uit te besteden aan een accountant. Je laat jouw boekhouding in dat geval door iemand anders doen. Bedenk je wel dat dit vaak (flink) wat geld kost. Vind je dit zonde? Dan zit er niets anders op dan zelf jouw boekhouding doen. Om jou hier een handje bij te helpen, zetten we hieronder 3 onmisbare tips voor het doen van de boekhouding op een rijtje. Op deze manier slaag jij er ongetwijfeld in zelf jouw boekhouding te doen.

1. Werk je boekhouding tijdig bij

Het merendeel van de zelfstandig ondernemers krijgt te maken met talloze facturen. Allereerst stuur je zelf facturen naar klanten en/of bedrijven waar jij voor aan het werk bent geweest. Daarnaast is de kans aanwezig dat je zo nu en dan producten inkoopt bij andere bedrijven. Zij sturen jou vervolgens ook een factuur. Als je veel facturen verstuurt en er ook veel ontvangt, ontstaat er een flinke stroom aan facturen. Om jouw administratie overzichtelijk te houden, raden wij je aan om deze regelmatig bij te werken.

Veel ondernemers stellen zichzelf als doel om eenmaal per week of per maand met hun boekhouding aan de slag te gaan. Helaas komt er in de praktijk vaak niet veel van dit voornemen terecht. Als je kun kiezen tussen de boekhouding of een extra opdracht is de keuze waarschijnlijk snel gemaakt. Toch is het verstandig om jouw boekhouding tijdig bij te werken. Waarom? Omdat je op deze manier minder tijd kwijt bent aan de boekhouding.

2. Maak gebruik van een boekhoudprogramma

Gebruik je Excel voor het boekhouden? Dan maak je geen extra kosten voor de boekhouding. Het programma staat namelijk al op jouw computer. Daarom gebruikt menig ondernemer Excel om te boekhouden. Begrijpelijk, maar het is niet de beste keuze. Waarom niet? Omdat boekhouden met Excel jou onnodig veel tijd kost. Je moet transacties en facturen namelijk allemaal handmatig invoeren als je dit programma gebruikt. Met een online boekhoudprogramma is dit niet langer nodig. Je kunt jouw zakelijke rekening namelijk aan zo’n programma koppelen. Transacties worden in dat geval automatisch ingelezen en dat levert jou tijdwinst op.  

Een online boekhoudprogramma maakt boekhouden bovendien een stuk makkelijker. Dit programma vertelt jou namelijk precies wat je allemaal nodig hebt en waar je bepaalde gegevens in moet voeren. Zelfs mensen die totaal geen verstand hebben van boekhouden kunnen met een online boekhoudprogramma zelf hun boekhouding doen. Wil je zo’n programma aanschaffen? Zorg dan wel voor dat je het juiste pakket kiest. Als mkb’er heb je bijvoorbeeld niet veel aan een boekhoudpakket zzp.

3. Verstuur de btw-aangifte op tijd

Als ondernemer moet je btw-aangifte doen. Dit doe je per maand, per kwartaal of per jaar. Gebruik je een online boekhoudprogramma? Dan hoef je niet langer te worstelen met deze aangifte. Waarom niet? Omdat het programma dit voor jou klaarzet. Althans, wel wanneer je jouw zakelijke rekening aan het boekhoudprogramma koppelt en factureert vanuit het programma. Je hoeft in dat geval niet meer om te kijken naar de btw-aangifte. Wel moet je hem zelf versturen naar de Belastingdienst. Doe je dit te laat? Dan kan dit je een boete opleveren.

Geef een reactie